Προσφέρουμε all in one λύσεις στον τελικό πελάτη. Υλοποιούμε με συνέπεια το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του Ομίλου Epsilon Net

Ιωάννης Μίχος | ICT Weekly | 3 Ιούλιου 2022


Τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου Epsilon Net τόσο την προηγούμενη χρονιά 2021, όσο και για το α τρίμηνο του 2022 ήταν άκρως εντυπωσιακά. Είναι αντίστοιχη η εικόνα και του ά εξαμήνου; Πώς έχετε επιτύχει τη συνεχή και αλματώδη ανάπτυξη των τελευταίων ετών;

Η περσινή χρονιά, το 2021, ήταν χρονιά ορόσημο για την αύξηση των μεγεθών του Ομίλου με κύκλο εργασιών +132% και Ebitda +221%, σε σχέση με τα αντίστοιχα μεγέθη της προηγούμενης χρονιάς. Το πρώτο τρίμηνο του 2022, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, συνεχίσαμε με ένταση την αυξητική μας πορεία με +75% στο τζίρο και +80% Ebitda. Συνολικά για τη τρέχουσα χρήση 2022, έχουμε από τις αρχές της χρονιάς διατυπώσει πρόβλεψη για κύκλο εργασιών σε ενοποιημένη βάση 75 εκατ. ευρώ, δηλαδή επιπλέον αύξηση 50% σε σχέση με το 2021, και λειτουργική κερδοφορία (Ebitda) σε ετήσια βάση σε ποσοστό πάνω από 30%.

Οι εκτιμήσεις μας επιβεβαιώνονται και από την έως τώρα πορεία του ά εξαμήνου.

Να τονίσουμε ιδιαίτερα ότι στην Πληροφορική υπάρχει εποχικότητα, με το τελευταίο τρίμηνο του έτους να είναι το πιο ισχυρό, επειδή οι επιχειρήσεις προμηθεύονται νέα συστήματα τα οποία χρησιμοποιούν από το επόμενο έτος.

Το μυστικό της επιτυχημένης αυτής πορείας κρύβεται στη συνέπεια με την οποία βήμα-βήμα υλοποιούμε το στρατηγικό μας σχεδιασμό τόσο όσον αφορά τις τεχνολογικές επενδύσεις όσο και τις κινήσεις συνεργασίας και εξαγορές που δημιουργούν ένα διευρυμένο οικοσύστημα all in one solution προς τον τελικό πελάτη και επιβεβαιώνουν τις στρατηγικές επιλογές του Ομίλου που περιλαμβάνουν: α) την επικέντρωση στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, β) την στόχευση για υψηλά ποσοστά οργανικής ανάπτυξης που στηρίζονται στην συνεχή εξέλιξη και διεύρυνση του χαρτοφυλακίου προϊόντων γ) την ανάπτυξη του Ομίλου με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της πελατειακής μας βάσης και τη διείσδυση σε κάθετες αγορές.

Τα αποτελέσματα μας στηρίζονται τόσο στη δυναμική της οργανικής ανάπτυξης της EPSILON NET όσο και στη συμβολή των στοχευμένων εξαγορών που υλοποίησε ο Όμιλος μας το 2020 και το 2021, όπως η Data Communication και η SingularLogic και που φυσικά συνεχίζονται δυναμικά και στο 2022. Οι εξαγορές μας περιλαμβάνουν την Technolife στο επιχειρησιακό λογισμικό, την iQom στις λύσεις εξυπηρέτησης του λιανικού εμπορίου, την PCS στις λύσεις για Investment Banking και ευρύτερα για το Fintech, και, πιο πρόσφατα, την CSA στον τομέα του φαρμάκου, την εταιρία λύσεων ηλεκτρονικού εμπορίου και Digital Marketing Digital4U και τη φορολογική-λογιστική πύλη Taxheaven. Τέλος, με στόχο την ενίσχυση των δυνατοτήτων που προσφέρουμε στους πελάτες μας στον τομέα του Ηλεκτρονικού Εμπορίου, ανακοινώσαμε πριν από λίγες ημέρες την ολοκλήρωση σε τεχνικό επίπεδο της στρατηγικής μας συνεργασίας με τη μεγαλύτερη πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα, την Skroutz.

 

Σε ποιους τομείς η Epsilon Net θα δώσει βάρος; Η εξωστρέφεια εξακολουθεί να έχει την ίδια ισχύ στα στρατηγικά σχέδιά σας;

Οι προσδοκίες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για την επόμενη τριετία είναι εξαιρετικά θετικές και αναμένουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην πλειονότητα των τομέων.

Παράλληλα, και κυρίως λόγω και της πολυετούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τόσο ο Δημόσιος όσο και ο ευρύτερος ιδιωτικός τομέας και οι επιχειρήσεις, καθυστέρησαν σημαντικά να ξεκινήσουν τη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού τους και της ενίσχυσής τους.

Η υστέρηση αυτή σήμερα είναι η βάση για μια μεγάλη ευκαιρία σε όλους τους τομείς του ICT και κυρίως στα επιχειρησιακά πληροφοριακά συστήματα. Τα περιθώρια ανάπτυξης, λοιπόν, και για τον Όμιλο μας είναι πραγματικά σημαντικά. Θα πρέπει να σημειώσω εδώ ότι, λόγω και της πανδημίας και της καθιέρωσης της εργασίας από απόσταση, η ανάγκη για υιοθέτηση σύγχρονων συστημάτων έχει γίνει συνείδηση στον μέσο Έλληνα επιχειρηματία και, όπως ήταν φυσικό, η ζήτηση για αυτά τα συστήματα και τις συνοδευτικές υπηρεσίες έχει εκτοξευθεί.

Ο Όμιλος μας σε ορίζοντα τριετίας σε επίπεδο λύσεων θα επικεντρωθεί σε τρεις βασικούς άξονες, στο επιχειρησιακό λογισμικό, στις λύσεις ηλεκτρονικού εμπορίου και στα συστήματα αυτοματοποίησης πληρωμών. Παράλληλα, θα ενισχύσουμε την παρουσία μας σε ειδικούς τομείς-κάθετες αγορές, όπως ο χώρος του συστημάτων για τον κλάδο των φαρμακείων και γενικότερα της αγοράς του φαρμάκου, ο τουριστικός κλάδος και γενικότερα ο κλάδος της φιλοξενίας.

Παράλληλα, η διοίκηση του Ομίλου δρομολογεί την περαιτέρω επέκτασή του εκτός Ελλάδας, μέσω συνεργασιών και στρατηγικών κινήσεων. Να τονίσω, ότι ήδη έχουμε παρουσία, μέσω θυγατρικών, σε Ρουμανία & Κύπρο και μέσω συνεργατών μας σε Βουλγαρία, Αλβανία και Κροατία.

 

 

Πιστεύετε ότι τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης για την ψηφιακή αναβάθμιση θα βοηθήσουν τις ελληνικές επιχειρήσεις; Τι λύσεις σκοπεύει να προωθήσει ο Όμιλος σας;

Η απάντηση προφανώς και είναι θετική. Όπως τονίσαμε, ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του επιχειρηματικού κόσμου. Να δούμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, το Πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία MμE» (τα γνωστά πλέον σε όλους μας Vouchers Ψηφιακού Μετασχηματισμού). Μια εξαιρετική ευκαιρία για τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν νέες ψηφιακές τεχνολογίες και να χρησιμοποιήσουν σύγχρονα λογισμικά και υπηρεσίες.

Οι επιχειρήσεις μέσα από τον Ψηφιακό τους Μετασχηματισμό πετυχαίνουν μείωση του κόστους λειτουργίας τους, απλοποίηση του τρόπου λειτουργίας, που οδηγεί σε αυξημένη παραγωγικότητα, αύξηση εσόδων με τη δημιουργία νέων καναλιών πώλησης, ψηφιοποίηση των συναλλαγών με πελάτες και προμηθευτές, βελτίωση της εμπειρίας των πελατών τους, βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας στη λειτουργία και τις συναλλαγές τους.

Ο Όμιλος Epsilon Net διαθέτει ένα πλήρες χαρτοφυλάκιο ψηφιακών εργαλείων για κάθε κατηγορία αναγκών του Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Ο Όμιλος μας είναι ένας από τους πρώτους πιστοποιημένους παρόχους Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης (ΥΠΑΗΕΣ). Ειδικά, για τις ΜμΕ, απαντάμε στις ανάγκες της αγοράς με το Epsilon Digital και το Epsilon Smart, ολοκληρωμένες Web λύσεις Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης με σύνδεση στο myDΑΤΑ της ΑΑΔΕ.

Αναφέρομαι ως κύριο παράδειγμα στο Epsilon Smart, μια web εφαρμογή για ΜμΕ, η οποία έχει το τεράστιο πλεονέκτημα να ενημερώνει αυτόματα την εφαρμογή Λογιστικής του εξωτερικού λογιστή της επιχείρησης. Η αποδοχή είναι τεράστια, καθώς η συγκεκριμένη πλατφόρμα έχει πάνω από 80.000 συνδρομητές.

Με την ευκαιρία, να τονίσω ότι όλα τα ψηφιακά εργαλεία, που παρέχουμε, επιτρέπουν την εύκολη υιοθέτηση και την άμεση αξιοποίησή τους από τις επιχειρήσεις, με στόχο να τις βοηθήσουμε να πραγματοποιήσουν την ψηφιακή τους αναβάθμιση στην πράξη. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι λύσεις ERP της Epsilon SingularLogic, της θυγατρικής του Ομίλου μας, οι οποίες ενσωματώνουν σε μια ενιαία βάση δεδομένων όλες τις λειτουργίες μιας επιχείρησης όπως: Αποθήκη, Αγορές, Πωλήσεις, Παραγωγή, Financial & Accounting, Supply Chain Management, CRM, Συστήματα Αποθήκευσης, Ράφια, Αυτοματισμούς, Order & Picking Systems και WMS. Η ύπαρξη όλων των κυκλωμάτων σε μία ενιαία πλατφόρμα έλυσε παραδοσιακά προβλήματα που υπήρχαν στο χώρο μας, απαντώντας ολοκληρωμένα στην ανάγκη για χρήση δύο ή τριών software, καθώς και τη προβληματική, συνήθως, διασύνδεση μεταξύ τους.

 

Το μεγάλο ερώτημα στον κλάδο της Πληροφορικής είναι οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό. Πιστεύετε ότι έχετε τις κατάλληλες λύσεις;

Το ανθρώπινο δυναμικό είναι για τον κλάδο της πληροφορικής ισχυρό και αναντικατάστατο «asset». Για τον Όμιλο Epsilon Net οι εργαζόμενοι μας, με την υψηλή τεχνογνωσία και εμπειρία τους, αποτελούν την κινητήριο δύναμη και ένα από τα σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά μας. Οι συνεχείς διακρίσεις μας ως εταιρία με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον συμβάλλουν περαιτέρω στην προσέλκυση νέων ταλαντούχων και εξειδικευμένων στελεχών ενισχύοντας το δυναμικό μας και τις προοπτικές εξέλιξης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Δουλεύουμε συστηματικά τόσο για την ενίσχυση των δομών μας όσο και για την προσέλκυση νέων ταλαντούχων συναδέλφων. Να αναφέρω ενδεικτικά ότι έχουμε προχωρήσει στη συστηματική διασύνδεση με πανεπιστημιακά ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα και, παράλληλα, έχουμε δημιουργήσει θερμοκήπια και θερμοκοιτίδες με σκοπό την ενίσχυση των νεοφυών εταιρειών και την προσέλκυση νέων στελεχών. Επιπρόσθετα, και με στόχο και την εκπαίδευση των εν δυνάμει εργαζομένων μας, των χρηστών των εφαρμογών μας και του προσωπικού μας, έχουμε δημιουργήσει το Epsilon College.

Στόχος μας είναι η ολοκληρωμένη κατάρτιση νέων ανθρώπων στην Πληροφορική.

Τέλος, δημιουργούμε το δικό μας Κέντρο Καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη, ώστε να φιλοξενήσουμε νέους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αναβαθμίζοντας το σύνολο των τεχνολογικών μας επίλογων και του επιπέδου λειτουργίας μας.

Έχουμε σχέδιο για όλα και πάθος για να υλοποιήσουμε τις στρατηγικές μας επιλογές, με γνώμονα πάντα την ευημερία και προσωπική ανάπτυξη των εργαζομένων μας, που είναι το πιο πολύτιμο κεφάλαιο του Ομίλου Epsilon Net.